HomeAdvanced StuffIE6 Support

Vinohradníctvo

Víno sa do oblasti Nitry dostalo zrejme za čias rímského impéria. Dokonca aj pôvodný názov našej obce Gyurmoth je podľa jednej z verzií odvodený od slova gurmán. Aj táto skutočnosť poukazuje na dávnu tradíciu pestovania vínnej révy v našej obci. V článku sú spomenuté najpestovanejšie odrody Koncom 19. storočia filoxéra zničila takmer všetky vinohrady. S výsadbou nových sa začalo až po 1. svetovej vojne. Ľudia však sadili iba vlastnokorenné hybridy. Boli to síce odrody úrodné, ale víno z nich bolo nekvalitné. Po roku 1922 sa objavujú prví odvážni priekopníci a začínajú sadiť vinice na americkom podpníku.

Toľko z histórie vinohradníctva v našej obci. Súčasná odrodová skladba odzrkadľuje vplyv francúzskeho, nemeckého, rakúskeho, maďarského a v poslednom období i slovenského a českého šľachtiteľského úsilia.

 

Otelo
V minulosti prevládali priamorodiace hybridy (samorodáky). Pestovali sa rezom na hlavu sorty Čierne ale prevažne Biele otelo (Noah). Dodnes je vyhladávaný otelákový burčák, ktorý vyniká nad všetky burčáky zo štepových viničov. V povojnovom období sa začali presadzovať štepy, ktoré sú spomenuté v ďalšom texte.




Devín
Aromatická odroda ťažšieho charakteru typická pre náš región. Vo výborných ročníkoch dosahuje víno pripravené z tejto odrody očarujúcu kvalitu a vyniká neopakovateľnými senzorickými vlastnosťami. Vo vôni sa miesia tóny korenia a tropického ovocia, noty muškátov či tramínov, chuť najvyšších prívlastkových devínov je robustná. Mušty často vynikajú vysokou cukornatosťou, víno má finesu a jeho konzumácia je neopakovateľným zážitkom.
Prívlastkové moky sa konzumujú v priebehu 5 – 10 rokov od zberu.
Prírodne sladké víno je extraktívne, aromatické, s vyššou hladinou alkoholu. Najmä z neskoro zberaného hrozna sa pripravuje víno vysokej akosti.

Dievčie hrozno
Odrodovo typické, pomerne aromatické akostné víno vyznačujúce sa osobitnou arómou vplyvom svojich esenciálnych zložiek.

Chardonnay
Je kráľom bielych muštových odrôd viniča. Víno dorobené z tejto sorty je natoľko populárne, že sa v súčasnosti hovorí o celosvetovej chardonnaymánii. Odroda už dokonca z pomyselného piedestálu slávy vytlačila i cabernet sauvignon. Darí sa jej celosvetovo, očarí vždy inou tvárou. Vo vôni nájdete citrusy, med, oriešky či pestrú zmes tropického ovocia, často vonia po banánoch, ananáse i mangu. Kvôli vyššiemu obsahu trieslovín sa hodí i na barikovanie. Víno tak naberá iný rozmer, uchváti arómou páleného dreva, dymu, kávy či pečených gaštanov. A vtedy sa z neho stáva skutočná delikatesa. Odroda sa ako jediná biela používa i na výrobu pravého francúzskeho šampanského.
Prívlastkové sa konzumuje v priebehu 2 - 5 rokov.
Mimoriadne akostné, extraktívne, s jemnou arómou, s korenistou príchuťou a dlhou perzistenciou vône i chuti. Patrí k najznámejším akostným vínam, najmä na západnej pologuli.

Irsai Oliver
Ľahké víno s maďarským rodokmeňom sa najlepšie konzumuje mladé, keď svojím, často až omamným hroznovým buketom privádza do rozpakov najmä dámy.
Najlepšie chutí v priebehu 1 – 2 rokov.Veľmi aromatické, podobné muškátom, stredne extraktívne víno s jemnými harmonickými kyselinami. Muškátová chuť vína sa mení na korenistú. Býva niekedy súčasťou kupáže šumivých a iných vín.

Muškát moravský
Aromatické víno s muškátovým charakterom, chuťovo jemné. V technológii treba zabrániť odbúraniu kyselín. Vhodné ja aj do kupaží na výrobu značkových aj šumivých vín.

Müller Thurgau
Ľahké nenáročné vínko osloví najmä počas letných nocí strávených pri posedení s priateľmi na terase. Popíja sa lahodne, dúškami. V jemnej aróme objavíte kytičku kvetov, muškáty či grepovú šupku, chuti dominuje nižší obsah kyselín. Vhodne dopĺňa predovšetkým šaláty. Odporúča sa konzumovať mladé, vekom stráca iskru.
Najlepšie chutí v priebehu 1 – 2 rokov.
Jemne aromatické ( aróma podobná muškátu alebo broskyni ), extraktívne mäkšie víno, často vyššej kvality. Mierna korenitosť a acidita popri dobrom extrakte. Obľubujú ho najmä mladí konzumenti a dámy.

Pálava
Aromatická odroda, z ktorej sa v našich krajoch nezriedka dorábajú i moky s vysokými prívlastkami. Víno má korenistý – ovocný charakter a harmonickú kyselinku. Medzi milovníkmi vzácnejších mokov sa teší vysokej obľube. Najlepšie ročníky sú vhodné na archiváciu.
Konzumuje sa v priebehu 3 – 10 rokov.
Extraktívne, korenisté, buketné víno s harmóniou všetkých zložiek. Hodí sa na spracovanie na odrodové víno alebo do akostných zmesí ako aromatická zložka. Vysoká kvalita ho predurčuje stať sa obľúbeným vínom.

Rulandské biele
Krásna francúzska odroda s burgundským rodokmeňom. Príťažlivá vôňa kvetov a plná zamatová chuť zaradzujú moky z tejto odrody medzi naše najžiadanejšie. Rulanské biele poskytuje i kvalitnú surovinu na výrobu šumivých vín.
Akostné sa konzumuje v priebehu 2 – 4 rokov, prívlastkové v rozpätí 3 – 8 rokov.
Extraktívne víno s harmonizujúcimi kyselinami a jemnou arómou. Svojim charakterom blízke Chardonay, s buketom blízkym Rulandskému sivému. Vysokú akosť môže dosiahnuť z prezretého hrozna pri fľašovej zrelosti vína.

Rulandské šedé
Pôvodom burgundská odroda poskytujúca plné korenisté moky s vysokým extraktom, najlepšie z nich voňajú po chlebovinke. V dobrých polohách a rokoch sa z odrody dorábajú vína s vysokými prívlastkami. Jedno z nich, pôvodom z Radošinej, sa údajne pilo i na svadobnej hostine anglickej kráľovnej v 50-tych rokoch minulého storočia.
Akostné sa konzumuje v priebehu 2 – 4 rokov, prívlastkové v rozpätí 3 – 8 rokov.
Typické vysokoakostné, extraktívne, aromatické, harmonické víno vhodné na docielenie fľašovej zrelosti, najmä pri vyššej cukornatosti hrozna a muštu, s dlhou perzistenciou vône a chuti.

Rizling rýnsky
Kráľ nemeckých vinohradov a nesporne jedna z najväčších bielych muštových odrôd viniča na svete. V bukete sa snúbia citrusové, medové i lipové tóny, v archívnych rizlingoch noty petroleja. Vínu dominuje vyšší obsah kyseliniek podporujúci jeho sviežu dušu. V najlepších polohách sa z odrody dorábajú prívlastkové vína vysokej kvality. Zaujímavosťou je, že v nemeckých rizlingoch zvyčajne nieto veľa alkoholu.
Najlepšie prívlastkové moky sa konzumujú až v priebehu 12 rokov od zberu.
Vysoko akostné, aromatické, s prekrásnym buketom s harmóniou kyselin a s typickým odrodovým charakterom, vysoko extraktívne víno. Akosť sa zvyšuje lepším vyzretím hrozna, neskorým zberom.

Rizling vlašský
Odroda typická pre náš región, ktorá má so svojim slávnejším dvojčaťom, rizlingom rýnskym, spoločný skutočne len názov. Poskytuje jednoduchšie vína kvietkovo – ovocného charakteru s vyšším obsahom kyseliniek. V dobrých ročníkoch sa z odrody dorábajú moky s prívlastkom vhodné na archiváciu. Ryzling vlašský nájdete skutočne vo vinohradoch po celom Slovensku, je našou najrozšírenejšou a najviac pestovanou bielou muštovou odrodou Vitis vinifera.
Prívlastkové moky sa konzumujú v priebehu 12 rokov od zberu, akostné najlepšie do 4 rokov.
Typické odrodové víno s mierne zvýšenou aciditou, vyrovnanou kvalitou aj v menej priznivých ročníkoch, často s jemným odrodovým buketom a s vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú arómu, trocha pripomínajúcu vôňu lipového kvetu.

Sauvignon
Jedna z najpopulárnejších bielych muštových odrôd Vitis vinifera s príznačnou arómou zelenej broskyne, pokosenej lúky či žihľavy. Vzrušujúce sú predovšetkým prívlastkové moky dorobené z tejto odrody, ktoré dozaista nezaprú svoj francúzsky pôvod.
Najlepšie prívlastkové sauvignony sa konzumujú v rozpätí 4 - 10 rokov, akostné do 3 rokov.
Mimoriadne korenisté, s intenzívnou arómou po čiernych ríbezliach, žihľave alebo broskyniach, čo záleží na pôdnych podmienkach a ročníku. Býva plné a s harmonizujúcou kyslosťou. Vo vybraných lokalitách dosahuje vynikajúcu akosť a odrodový charakter.

Tramín červený
Extraktívne, veľmi akostné aromatické víno s krásnym buketom. Po dosiahnutí sudovej zrelosti a nafľašovaní nadobúda výrazný tramínový charakter. Patrí k tzv. ťažším vínam. Niekoľkohodinovým nakvášaním mláta sa značne zvýrazní korenistosť i buket.
Názov zdanlivo klame, no víno dorobené z tejto sorty patrí skutočne medzi biele. To len šupka zrelého hrozna hrá hnedočervenými tónmi, odtiaľ i názov tejto aromatickej odrody. Hrozno dáva zlatožlté vína ťažšieho aromatického charakteru, vo vôni dominujú kúsočky sladkého sušeného a tropického ovocia, med, korenie či niekedy ťažké parfémové tóny. Nižší obsah kyseliniek radí toto voňavé vínko medzi najobľúbenejšie, pričom práve na Slovensku môže dosahovať pozoruhodnú kvalitu. Skutočnou perlou sú tramíny z Alsaska. Je to vskutku náročná a vzácna odroda – biely kráľ slovenských vinohradov.
Prívlastkové tramíny sú najlepšie v priebehu 3 – 12 rokov od zberu, akostné do 5 rokov.

Veltlínske zelené
Na Slovensku hojne pestovaná biela muštová odroda viniča, druhá najrozšírenejšia po rizlingu vlašskom vôbec. Príjemné spektrum chutí a vôní po ovocí či kvietkoch dopĺňa pre sortu charakteristická dochuť po horkých mandliach. Skutočnou perlou medzi veltlínmi sú tie zo znojemskej oblasti dosahujúce zaujímavú pikantno – korenistú chuť typickú pre terroir. Odroda sa s obľubou využíva i na výrobu ľadových a slamových vín. Zaujímavosťou je, že bobule veltlínu sú skutočne zelené, čo sa prenáša i do farby samotného vína.
Prívlastkové veltlíny sa môžu archivovať i 10 rokov, ľadové a slamové aj dlhšie. Akostné vína sú najlepšie v priebehu 1 – 4 rokov od zberu hrozna.
Značne obľúbené akostné odrodovo výrazné víno s mandľovým buketom ( na sprašových pôdach poskytuje víno s medovolipovou vôňou , na žulových podkladoch s dymovokorenistou. V slovenských vinohradníckych oblastiach poskytuje typické harmonické víno dominujúce popri Rizlingu vlašskom.

André
Dieťa frankovky a svätovavrineckého si do vienka donieslo čosi od oboch rodičov. Tóny ovocia a sivkového lekváru, nech mu dá svätovavrinecké, štipku triesloviniek zasa frankovka. Tak veľmi pripomína južanské vína od Stredozemného mora...
Veľmi kvalitné, harmonické, plné víno, ktoré má intenzívnu farbu. Pri veľmi vysokých úrodách akosť vína klesá.



Frankovka modrá
Drahocenný rubín je synonymom tejto odorody. Mladšia frankovka je adstringentná, alebo ak chcete sťahujúca, ovocná, no v staršej vyniknú lahodné tóny sliviek a škorice, jemnejšie trieslovinky a kyselinky – jednoducho povedané, očarí Vás istou dávkou harmónie a krásy vyzretého červeného vína.




Svätovavrinecké
Odroda taká typická pre naše končiny. Bobule červeného ovocia, tóny sliviek a korenia v sobáši s vyšším obsahom ihravých kyseliniek a trieslovín, ktoré vyzrievaním získavajú na kráse, to sú charakteristiky tejto odrody.
Vyznačuje sa vyššou farebnou intenzitou a vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Harmóniu zložiek možno zvýrazniť vyzrievaním v sudoch a vo fľašiach.

Viac fotografii najdete tu: 2004_Vinohrady

Zdroj:
Vinič - odrody (1. časť), vydala Príroda v Bratislave roku 1995 (autor Gašpar Vanek a kolektív)  

 
TOPlist

Who's Online

Aktuálne máme 47 hosťov prítomný

História

Logo rondelPovodné stvárnenie logotypu vychádza z pôdorysu trojitého rondelu so šiestimi vstupnými bránami. Symbolizuje náš vzťah k histórii. Čítaj ďalej...

Vinohradníctvo

Logo vínoOdvodený logotyp v pozadí s viničovým listom je hyperbolou na strapec hrozna tvorený nesymetricky rozmiestnenými, rôzne veľkými bobuľami. Čítaj ďalej...

Cyklotrasa

Logo cykloVariácia logotypu s nevtieravo dotvorenou postavou cyklistu na bicykli je odkazom na ciel vytvoriť náučný cyklo chodník v chotári obce. Čítaj ďalej...